Friday, October 18, 2019

Jufka - pastatradicionale

Jufka eshte nje paste tradicionale e prodhuar ne rajonin e Dibres, me shume ne zonat rurale. Per prodhimin e jufkave amvisat perdorin perberes qe prodhohen lokalisht si qumeshti, mielli dhe vezet.

Jufka nga Dibra mund te shperndahet ne pika te ndryshme konsumi si p.sh. ne restorantet tradicionale.

 “Tradita Dibrane” eshte nje grup qe perbehet nga gra , qe jetojne ne fshatin Vakuf ne Diber  dhe qe jane fokusuar ne pergatitjen e pastes tradicionale  “Jufka” .

Te gjitha anetaret e ketij grupimi, respektojne te njejten recete , paketim , etiketim dhe cmim. Produkti duhet promovuar ne kanale te ndryshme te tregtimit. 

Prodhimi bazohet ne punen e amvisave te cilat i prodhojne produktin e thate (puna behet ne grup).

Prodhuesit lokale aplikojne paketim dhe etiketim  te thjeshte.  Jufkat shiten me se shumti ne dyqanet dhe minimarketet e zones por jo vetem megjithate , amvisat i shesin ato edhe direkt. 


 

Per prodhimin e jufkave amvisat perdorin perberes qe prodhohen lokalisht si qumeshti, mielli dhe vezet.

Te gjithe perberesit riten organikisht ne fermat e vogla familjare  ne lokalitetit e zones. Ne jemi krenare te prezantojme bionatyren , si nje linje paresore te tradites .

Pasta, pergjithesisht pergatitet nga mielli  I grurit i cili njihet per vlerat e tij ushqyese.. Mielli permban sasi te konsiderueshme te mineraleve si magnez, hekur, calcium , kalium, zink, selen dhe mangan.   

Pasta permba karbohidrate komplekse qe clirojne energji te ngadalshme. Pastat jane te pasura me perberes ushqyes si hekur dhe vit  B.Sasia e proteines ne paste varet nga tipi i miellit te perdorur.Nese eshte pergatitur nga miell i forte pasta permban proteina dhe gluten.